(Innlegget er skrevet av Tore Nilsen)
Det vil alltid være en eller annen form for relasjon mellom lærer og elev. I denne oppgaven benyttes begrepet relasjon om en positiv relasjon. Relasjonen mellom elev og lærer bygger i utgangspunktet på et asymmetrisk maktforhold, der lærerens makt er betydelig større enn elevens. Elevens muligheter for å påvirke relasjonen er svært begrenset dersom læreren ikke ønsker en positiv relasjon. Slike asymmetriske maktforhold stiller store krav til den som innehar mest makt i forholdet.
Det er derfor læreren som har ansvaret for at det oppstår positive relasjoner mellom læreren og elevene. I dette arbeidet vil klasseledelse være et avgjørende verktøy for å oppnå slike relasjoner. Klasseledelse er ikke begrenset til hva og hvordan læreren gir sine instrukser til elevene. Lærerens evne til å lytte er en ikke ubetydelig faktor i ledelsesarbeidet. Det er gjennom lytting at læreren får informasjonen som danner grunnlaget for en positiv relasjon til hver enkelt elev. Det er teamet for denne oppgaven.
Det er først når vi er i stand til å forstå meningen med elevenes ytringer at vi kan bygge positive relasjoner til elevene. Et eksempel på dette kan være følgende situasjon: En elev, jente 17 år, spurte om hjelp til å løse en sammensatt oppgave. Oppgaven bestod av mange trinn, og eleven ville ha hjelp for hvert enkelt trinn, selv om hun tidligere hadde løst lignende oppgaver greitt.
Etter å ha registrert at eleven ønsket hjelp for hvert enkelt punkt i oppgaven, dreide jeg samtalen over på hvordan hun oppfattet at jeg som lærer stilte krav til elevene, og hvordan hun stilte krav til seg selv. Gjennom samtalen som oppstod fikk vi raskt avklart at det var et stort gap mellom hennes egen oppfatning av at alt må være rett ved første forsøk, og mitt ønske om at elevene skulle kunne erfare også gjennom å gjøre feil. Etter det avtalte vi at hun skulle gjennomføre flere deloppgaver uten hjelp, og at jeg skulle komme tilbake etter en tid.
Som lærere gjør vi lurt i å bruke tid på å lytte til elevene, bli kjent med dem og la dem bli kjent med oss. Dersom vi velger å bruke den informasjonen vi da får om elevene i vår samhandling med den enkelte eleven, vil vi svært ofte nå mye lenger i vårt arbeid. Det gir oss også langt større frihet i forhold til å individualisere vår respons i forhold til hvilke elever vi samhandler med.
Et annet eksempel på hvordan lytting og forkunnskap om eleven kan være til hjelp er følgende episode: Eleven, en gutt på 16 år, lå med hodet på pulten og så ut til å sove, mens resten av klassen var opptatt med å lese en roman. Dette var en uønsket situasjon, og som lærer/leder var jeg nødt til å gripe inn.
Fordi jeg hadde lyttet til eleven ved tidligere anledninger, visste jeg at det var forhold utenfor elevens kontroll som kunne påvirke hans muligheter for nattesøvn. I stedet for å påtale mangelen på innsats kunne jeg derfor gå inn i en dialog om hvordan han kunne klare å gjennomføre oppgaven. Eleven foreslo selv at han kunne lufte seg noen minutter, og at han fortsatte arbeidet etterpå. Denne løsningen fungerte godt i den aktuelle situasjonen.
Gjennom å lytte til elevene legger læreren tilrette for at den enkelte elev opplever å bli sett, og å bli møtt med respekt. Læreren fungerer da ikke bare som et speil for elevenes selvoppfatning, men framstår samtidig som rollemodell for elevenes egen tilnærming til andre personer. Da øker også sannsynligheten for at elev - elev relasjonene blir positive, med de innvirkninger på læringsmiljøet dette kan ha.
Litteraturliste:
Imsen, G. (2006). Elevens verden. Oslo: Universitetsforlaget
Wiborg Ø., Arnesen C. Å., Grøgaard J. B., Støren L. A. & Opheim V. (2011). Elevers prestasjonsutvikling – hvor mye betyr skolen og familien? - Andre delrapport fra prosjektet «Ressurser og resultater». (NIFU rapport 35/2011). Oslo: Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning
[Lastet ned fra http://www.udir.no/Upload/5/NIFU_Laringsmiljo.pdf?epslanguage=no]
Bra innlegg, fint at du har lytting som fokus, viser maktforholdet mellom lærer og elev og du har gode eksempler. Du får fram det kvalitative egenskapen I lytting, at man gjennom akltiv lytting kan få fatt på elevens individuelle behov og talenter, og skape situasjoner der den enkelte elev får sine spesielle behov og muligheter integrert I læringsopplegget. Gjennom å fokusere på et konkret emne, så gjør du dette emnet mer interessant enn gjennom å bruke generelle vendinger. Eksemplene dine understreker dette.
SvarSlettDet er ikke like let å kommunisere med alle elever, men alle blir løftet opp om de blir sett og tatt på alvor, som lytting er. Lurer på om lytting kan anvendes som metode I alle sammenhenger man er lærer I og om du mener lytting er mer enn noe som kommer fram på tomannshånd – I dialog, slik eksemplene dine viser. Kan lytting være en egenskap som handler om dannelse, intusijon og social kompetanse, altså knyttet til en videre etisk forståelseshorisont?